Bilkent Üniversitesi Amerikalı Yazar Mark Jacobs'u Ağırladı
Ümran Uygun
Sayı 17-18: Bahar 2005

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümleri 10 Şubat 2005 tarihinde Amerikalı yazar Mark Jacobs’u ağırladı. Bülent Bozkurt’un açış konuşmasıyla başlayan”Discussion of American and Turkish Literature” başlıklı konferansa katılan Türk, Amerikalı yazar, öğretim üyeleri ve çevirmenler arasında Erendiz Atasü, Nejla Aytür, Ünal Aytür, Nail Bezel, Dennis Bryson, Emel Doğramacı, Nazlı Eray, Şadan Karadeniz, Oya Batum Menteşe, Süha Oğuzertem ve Stephanie Palmer vardı.

Günümüz Amerikan Edebiyatı’nın önemli öykü ve roman yazarlarından olan Mark Jacobs, 1978-80 yılları arasında Paraguay’da barış gönüllüsü ve sonraki 18 yıl süresince Ankara, İzmir (Türkiye), Asuncion (Paraguay), La Paz (Bolivia), Tegucigalpa (Honduras) ve Madrid (İspanya) kentlerinde dış işleri görevlisi olarak çalışır. İlk öyküsü 1980’de çıkar, on yıl sonra İzmir’de görevli olduğu dönemde kitaplarını yayımlar.

A Handful of Kings, A Cast of Spaniards ve Stone Cowboy başlıklı üç romanı ve öykülerini topladığı iki kitabı bulunan yazar, “How Birds Communicate” başlıklı öyküsü ile 1998’de Iowa Review Fiction Award’ı kazanmıştır. The Lifestyle Implant Capers başlıklı, konusu Amerika’da geçen ve komedi tarzında olan romanını ise yayma hazırlamaktadır. Writers on America başlıklı, Amerikalı yazarların denemelerinden derlediği kitap, devlet desteğiyle yayımlanarak elçilikler aracılığıyla dünyanın pek çok bölgesine dağıtılmış, yedi dile çevrilmiştir. Kendisiyle yapılan bir söyleşide, bu kitabı, yabancılarla diyalogları arttırmak için bir çaba olarak değerlendiren yazar, kitapla ilgili genellikle olumlu eleştiriler aldığını belirtirken, ABD içindeki ve dışındaki bazı çevrelerde kitabın Bush yönetiminin savaş öncesi hazırlığını gizlemek için yayımlanmış olduğu görüşüne karşı çıkmaktadır.

Türkiye’de görevli olduğu yıllarda Türk edebiyatını yakından izlediğini ifade eden Jacobs, katılımcılarla Türk ve Amerikan öykücülüğü üzerine görüşlerini paylaşıp, soruları yanıtladı. Devlet desteğiyle yayımlamak üzere, etnik kökenleri farklı, ancak”Amerikalı kimlikleri” ile öne çıkan genç yazarların öykülerinden oluşan bir antoloji hazırlığı içinde olduğunu belirtti. Dışişleri görevlisi olarak bulunduğu ülkelerin kültüründen etkilendiğini ve bunun yapıtlarına yansıdığını söyleyen Jacobs, yazmaya ilişkin soruları, bulabildiği her fırsatta yazdığını söyleyerek yanıtladı. Hatta son romanı A Handful of Kings’i Washington’da işine gidip gelirken trende kaleme aldığını anlattı.

İspanya’nın Bask Bölgesinde bulunan ETA örgütüyle birlikte hareket eden bir grup Kolombiyalı devrimcinin İspanya’daki Amerikan çıkarlarına karşı verdiği mücadeleyi anlatan romanın kahramanı Vicky Sorrell, Madrid’deki Amerikan Elçiliği’nda çalışan kültür ataşesidir ve diplomatik hayattan bıkmıştır ve kendine çıkış aramaktadır. Yazar, bu kitaptan okuduğu bir bölümle konferansını tamamladı.

umran@hacettepe.edu.tr