İlklerin ve Sürekliliklerin Peşinde
Sayı 15: Bahar 2004 

Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi, ilklerin peşindeki yolculuğunu sürdürüyor.

Önemli olanın “ilk” olmak, yarışta “birinci” olmak değil, Türk edebiyatı alanındaki çalışmalara getirilen yeniliklerin anlamlı olması ve süreklilik kazanabilmesi olduğunu biliyoruz. Bu hedeflere yönelen bölümümüz ve merkezimiz, kendisiyle yarışıyor.

Geçtiğimiz akademik yıldaki ilklerin başında, Prof. Talât Halman’ın editörlüğünde yayımlanmaya başlayan, dünyadaki ilk İngilizce, bilimsel Türk edebiyatı dergisi olan Journal of Turkish Literature'ın (Türk Edebiyatı Dergisi) ilk sayısının çıkması ve uluslararası dağıtımının ABD’deki Syracuse Üniversitesi Yayınevi tarafından yapılmaya başlaması geliyordu.

9-10 Mayıs 2004’te Burgazadası Öğretmenevi’nde gerçekleştirdiğimiz “Ölümünün 50. Yılında Sait Faik Sempozyumu”nda ilk kez bir etkinlik için İstanbul’a taşındık. Bu önemli yıldönümünde çağdaş Türk edebiyatının en önemli öykücüsünü kendi mekânında andık ve yapıtlarını değerlendirdik.

Bahar 2004’te bölümümüzde verilen “Yaşar Kemal Semineri” de bir ilkti ve önümüzdeki yıllarda verilecek diğer seminerleri müjdeliyordu.

“Genç Eleştirmenler Sempozyumu”nun 19-20 Nisan 2004’te gerçekleştirdiğimiz beşincisi, ilkler peşindeki yolculuğumuzun, bizi, gençlere yatırım yapma sevdasından vazgeçirmeyeceğini gösteriyordu.

Kuruluşundan bu yana altı yıl geçen, artık kendisini kanıtlamak zorunda olmayan bölümümüzün ve merkezimizin, konumundan memnun olmayıp kendini yenilemeye çalışması, bir dinamizmin göstergesi kanımızca.

Kanat'ı, öncelikle, yurtta ve yurt dışında Türk edebiyatı alanında çalışan bilim insanlarına göndermeye çalışıyoruz. Bültende yer verdiğimiz konulara ilgi gösteren edebiyatbilimcilere, editörlere, eleştirmenlere, yazarlara da ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin mevcut ekonomik koşullarında, üniversitemizin maddî karşılık gözetmeyen bu çabasına manevî desteğiniz son derece önemli. Kanat'ı alınca mektup ya da mesajla teşekkür eden dostlarımıza teşekkür ederiz. Alamayınca şikayet eden, adres değişikliklerini önceden bildiren okurlarımızın sayısının da artmasını arzuluyoruz.

Kanat'ın son dört sayısının dizgisini üstün özveri ve başarıyla gerçekleştiren yüksek lisans öğrencilerimizden Ayşe Altınbaş Balcı, mezuniyete hazırlandığı bu günlerde görevini Tuğba Yıldırım’a devretti. Ayşe Altıntaş Balcı’ya değerli katkıları için teşekkür ediyor, başarı ve mutluluklar diliyoruz. Tuğba Yıldırım, bu sayımızda dizgi görevini üstlenmekle kalmadı, Kanat'ın yayın yönetmeni yardımcısı olarak da çalıştı. Katkılarının önümüzdeki sayılarda da sürmesini bekliyoruz.

Kanat, başlangıçtan bugüne, ağırlıklı olarak, öğrenci yazarlarımızın katkılarıyla yayımlanıyor. Yazıların sonunda tanıtmadığımız yazarlar öğrencilerimizdir. “Duyarlı, yetenekli, çalışkan gençlere dört elle sarılmaktan başka çaremiz yok.”

Yeni dönemde buluşmak üzere...

Süha Oğuzertem

Yayın Yönetmeni