KANAT'TAN
Yeniden Yeniliklerle, Yeni Ufuklara...
Sayı 7: Güz 2001 
Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi, kuruluşlarının dördüncü yılına yeni umutlarla başlıyor, yeni ufuklara uzanmaya hazırlanıyor.

Bölümümüz ve merkezimiz, geride bıraktığımız üç yıl içinde, düzenlediği sempozyumlar, paneller, söyleşi programları ve şiir günleriyle halka açık toplam 16 etkinliğe imzasını attı; edebiyatın toplumla buluşmasına yeni bir soluk getirdi. Yeni döneme, yeni kurulan doktora programımız, yeni öğrencilerimiz, yeni öğretim üyelerimiz ve yenilenen internet sitelerimizle giriyoruz. Bu ders yılında da çeşitli sempozyumlar, yazar programları, şiir günleri ve diğer etkinliklerde sizlerle olacağız.

Bölümümüzdeki akademik çalışmalar, ülkemizde Türk edebiyatı alanında bugüne kadar verilen eğitimin, yapılan araştırmaların, yayımlanan yapıtların bir nitelik sıçramasına hazırlandığını düşündürüyor. Bunun bir kanıtı, öğrencilerimizin kısa bir süre içinde, nitelikli araştırmacı, eleştirmen ve yazar olma yolunda çok önemli adımlar atmış olmaları. 2000 yılında olduğu gibi 2001 yılında da çok sayıda yayın yapıyor Türk Edebiyatı Bölümü’nün öğrencileri. Diğer bir kanıt ise, bölümümüzde ilk kez tamamlanan yüksek lisans tezlerinin özgünlüğü, yenilikçiliği. Öğrencilerimizden Bilge Akkaya size bu tezleri tanıtıyor. Doktora programımızın başlaması da disiplinimizdeki çalışmaların geleceği konusunda bizi umutlandırıyor. Tuncay Bağla ve Evrim Ölçer bu yıl aramıza katılarak yüksek lisans ve doktora programlarımızı güçlendiren yeni öğretim üyelerini tanıtıyor.

Kanat’ın bu sayısında da dergi ve kitap tanıtımlarını sürdürüyoruz. Pınar Aka, geçtiğimiz aylarda yayımlanan 229. sayısıyla yirminci yılını tamamlayarak edebiyat, kültür ve sanat yaşamımızın vazgeçilmez bir kurumu hâline gelen Gösteri dergisinin başarılarını anlatıyor. Bu sayıda Bilkent’li bir edebiyatçının son yapıtına yer veriyoruz: Jale Özata, son yıllarda üst üste yayımladığı dikkate değer öykülerle geniş bir okur kitlesinin ilgisini çeken Faruk Duman’ın son yapıtı Nar Kitabı’nı ele alıyor. Tanıtmak istediğimiz akademik nitelikli kitaplar ise Mehmet Rifat’ın XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları başlıklı iki ciltlik çalışması ile Türkolog Semih Tezcan ile Hendrik Boeschoten’in birlikte hazırladıkları Dede Korkut Oğuznameleri ve Semih Tezcan’ın hazırladığı Dede Korkut Oğuznameleri Üzerine Notlar adlı kitapları. Edebiyat araştırmalarına uzun yıllar büyük katkılarda bulunacak bu kitapları Canan Öktemgil Turgut ve Müge Canpolat tanıtıyor. “İzlenimler” köşemizde ise Gül Sılacı’nın Genç Eleştirmenler Sempozyumu’nun ikincisi, Devrim Dirlikyapan’ın İstanbul adalarına yaptığımız edebiyat gezisi ile ilgili izlenimlerini bulacaksınız.

* * *

İstanbul Sultanahmet’teki Four Seasons Oteli, 15 Eylül 2001 Cumartesi günü çok anlamlı bir toplantıya sahne oldu. Dr. Jayne L. Warner’ın editörlüğünde hazırlanan bir armağan kitap (Festschrift), bölümümüzün ve merkezimizin başkanı Prof. Talât S. Halman’a 150 kişilik bir konuk topluluğunun huzurunda sunuldu. Bir Türk için yurt dışında hazırlanan ilk armağan kitap olan Kültür Ufukları, dünyanın dört bucağından 72 bilgin, gazeteci, çevirmen ve yazarın imzasını taşıyor. Bu anlamlı günün ayrıntıları ve armağan kitabın kapsamı hakkındaki yazımızı gelecek sayımızda okuyacaksınız. Hocamızı büyük başarısı nedeniyle kutluyor, “kültür ufuklarına” yaptığı yolculukların hiç bitmemesini diliyoruz.

* * *

Kanat’ın bu sayısı da öğrenci-yazarlarımızın katkılarıyla ortaya çıktı. Yazarlarımıza ve bu sayının hazırlanmasında yayın yönetmeni yardımcılığını üstlenen öğrencilerimiz Günil Özlem Ayaydın ve Beyhan Uygun-Aytemiz’e teşekkür borçluyuz.

Edebiyatla barış içinde kalın; edebiyatla ve barış içinde...

Süha Oğuzertem
Yayın Yönetmeni