PROF. DR. İLHAN BAŞGÖZ'E DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ
Sayı 4: Güz 2000
2000 yılı Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Bilkent Üniversitesi konuk öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlhan Başgöz'e verildi. Ödül, her yıl Hacıbektaş Veli Belediyesi tarafından Alevî-Bektaşî önderi Hacı Bektaş Veli'nin anısına verilmektedir. 2000 yılının jürisi, Turizm Bakanı Erkan Mumcu, eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, DSP milletvekili Cengiz Güleç, Prof. Irene Melikoff, Prof. Ali Naki Selmanpakoğlu, Prof. Alemdar Yalçın, yazar Nejat Birdoğan, Pir Sultan Dernekleri Genel Başkanı Âli Balkız, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Komitesi Başkanı Mustafa Özcivan ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'dan oluşmuştu. Dünyaca tanınmış ve Alevîlik araştırmalarına önemli katkılarda bulunmuş bir bilgine verilen Hacı Bektaş ödüllerinin yedincisine Prof. Dr. Başgöz lâyık görüldü. İlhan Başgöz uzun yıllar Indiana Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi. Şimdi Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü'nde Türk Folkloru ve Halk Edebiyatı dersleri veriyor.

16 Ağustos 2000 günü Hacı Bektaş'ı anma töreninde Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın elinden ödülünü alan Prof. Başgöz aşağıdaki konuşmayı yaptı:

"Değerli Konuklar, Değerli Ev Sahipleri...

Her gün şiddet haberleri ile sarsılan memleketimizde, barış ve dostluk adına bir ödül verilmesinden mutluluk duydum.

Bu ödülün, insan yüreklerine, 700 yıldır, askersiz ve polissiz, yalnızca sevgi ile hükmeden Hacı Bektaş-ı Veli’nin anısına verilmesinden mutluluk duydum.

Bu ödülün bana, zamanını doldurmakta olan bir bilim adamına verilmesinden mutluluk duydum.

Barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik, bir yanı Cennete, bir yanı Cehenneme döndürülen bu güzel yurtta, sevgili Türkiye'mizde de, yeşersin, kök salıp tutunsun, boy verip salınsın. Hepimizin gölgesinde duldalanıp barındığımız, sevinip mutlu olduğumuz bir ulu çınar olsun. Candan ve gönülden dileğim budur. Bu önemli ödül için beni seçenlere teşekkürlerimi, hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım".