BİLGİ OTOBANINDA TÜRKÇE EDEBİYAT SİTELERİ
Kerem Gün
Sayı 4: Güz 2000
Ülkemizde son on yıl içinde yaygınlaşan internet, tüm dünyada akıl almaz gelişimini sürdürüyor. İlk olarak ABD Savunma Bakanlığı'nın bilgisayarları arasında bir ağ sistemi olarak kurulan internet, daha sonraları sivil amaçlı kullanımlara da açıldı ve tüm dünyayı sararak yaşamımızın vazgeçilmez bir öğesi oldu. Dünya ile eşzamanlı gelişen ve rekabet gücünü artıran Türkiye'deki internet sektörü, her gün yeni atılımlarla adından söz ettiriyor.
Türk edebiyatı da bu sonsuz bilgi otobanında belli ölçülerde yer alıyor. Bu yazıda, internet ortamındaki bazı önemli Türk edebiyatı sitelerini tanıtacağız.
Bunlar arasında öncelikle dikkat çeken, Superonline'in web sitesindeki "edebiyat" bölümü. "Superonline Edebiyat", rahat ulaşılan linkleri, sade sayfa düzeni, geniş konu arşivi ve "edebiyat okulu" bölümüyle en iyi web sitelerden. Edebiyat dünyasından haberler, kitap tanıtımları ve kitap satış sayfaları ile "Superonline Edebiyat" en nitelikli sitelerinden biri. Yapı Kredi Yayınları'nın yayımladığı Kitap-lık, Sanat Dünyamız ve Cogito adlı dergilerin tanıtımlarına da yine siteden erişmek mümkün.
"Edebistan" ise bir başka edebiyat sitesi. Bu şiir ağırlıklı sitenin arşivinde 253 şairden 414 şiir, pek çok öykü yazarı hakkında bilgiler, edebiyat dergilerinin tanıtımı, eleştiri dosyaları ve bazı söyleşiler bulunuyor.
"Dergi@net" ise edebiyat konularına da yer veren bir kültür ve sanat sitesi. "Dergi@net", sade sayfa düzeni ve konu çeşitliliği ile benzerlerinden üstün bir konumda. Edebiyat, şiir, çeviri, eleştiri ve tiyatro gibi birçok konuda yayım yapan site, "postmodern" sayfasıyla dikkat çekiyor. Sinema ve tiyatroda edebiyatın rolünün tartışılıp sorgulandığı bölümleri ve sade dili ile "Dergi@net", nitelikli ve çok yönlü yayın yapmaya devam ediyor.
İmece adlı bir derginin web sitesi diğer durağımız. İmece'de konu başlıkları diğer web sitelerinden pek farklı değil. Fakat İmece, "international" adlı bir bölüm ile farklı dillerde de edebî ürünler sunuyor. Geniş bir arşive sahip olan dergi, amatör edebiyatçıların eserlerine, Ali Topuz ile İsmail Onat'ın yazılarına ve diğer yazı dosyalarına yer veriyor.

Ünlü kitap tanıtım dergisi Virgül'ün internet sayfalarında ise bizleri ilginç bir sürpriz bekliyor. Virgül, edebiyat alanında ağırlığı olan bir dergi ve bu ağırlığını yeni web sitesiyle internet ortamında da sürdürecek gibi görünüyor. Pusula Yayıncılık'ın web sayfaları altında yayımını sürdüren Virgül, profesyonelce hazırlanmış sayfaları, eski sayılarının tamamına erişme, tüm yayımlanmış sayılar içinde arama yapabilme olanaklarıyla ve Türkçe karakterleri destekleyen teknik altyapısı ile dört dörtlük bir edebiyat sitesi. Ekim 1997'den bu yana aylık olarak yayımlanmakta olan Virgül dergisinin internetteki sayfalarında her zaman, iki ay öncesine kadarki bütün sayıların yazılarını tam metin olarak bulabiliyoruz. Sitede bir de "Noktalı Virgül" isimli bir web sayfasından söz edilmekte. Bu sayfa, Virgül dergisinin internete özel versiyonu. Fakat yazımızın kaleme alındığı günlerde "Noktalı Virgül" sayfaları henüz inşa aşamasındaydı.

 
"Antoloji", sayfalarında sadece şiire yer veren bir başka edebiyat sitesi. Sitede bir şiir arama motoru var. Yeni şiir eklemesi yapmak mümkün ve listelenen şiirlere ulaşmak için linkler bulunuyor. Sitedeki şair ve şiirlerin sayısı, yapılan güncellemelerle her geçen gün artmakta.
Türk Dili dergisine Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinden ulaşılıyor. Derginin Ocak 1997'den itibaren yayımlanan tüm sayıları burada bulunuyor. Bu sayılarda yayımlanmış bazı makalelerin içeriğine de ulaşmak mümkün.

Edebiyat alanındaki web sitelerini gezerken birtakım sorunlarla da karşılaşmanız olası. Korsan yayıncılık yüzünü internette de göstermektedir. Bir kitabın tamamını yayımlayan web siteleriyle karşılaşma olasılığınız az olmakla birlikte hiç yok değil. İşte bu bağlamda karşımıza bazı etik sorunlar çıkmakta. Yazarın haklarını çiğneyen, okuyucuya ve edebiyata haksızlık yapan bu tip sitelerin sayısı şu an oldukça az.

Edebiyatın sanal ortamda da gelişmesi sevindirici bir durum. Her gün yeni ve nitelikli bir edebiyat sitesi ile karşılaşmanız dileğiyle...

İlgili Web Siteleri

"Superonline Edebiyat": http://www.superonline.com/edebiyat "Edebistan": http://www.edebistan.com

"Dergi@net": http://www.dergi.org

İmece: http://www.imece.org

Virgül: http://www.pusula.com/virgul/ipdex.html

"Antoloji": http://www.antoloji.com

Türk Dili Dergisi: http://www.tdk.gov.tr/DERl.html