TÜRK EDEBİYATI MERKEZİ BAŞKANI’NDAN
Sayı 4: Güz 2000 
Biz "kanat" derken kuş kanatlarını düşünmüştük, ama kapı ve pencere kanatları da bizim için önemli simgeler...
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü ve Merkezi, kapılarını, pencerelerini hem yüksek lisans öğrencilerine, hem tüm edebiyat dünyasına açıyor.
Bölümümüzde Master programına önceki iki yıl başlayan otuz öğrencinin yanı sıra 2000-2001 ders yılında yirmi yeni öğrencimiz olacak.

Merkezimizin geçen yılki etkinlikleri arasında "Fazıl Hüsnü Dağlarca Sempozyumu", "Dünya Şiir Günü", konferanslar ve yazar programları (Gülten Akın, İlhan Berk, Orhan Pamuk, Buket Uzuner) vardı. Yeni ders yılı için de zengin bir program hazırlıyoruz.

Bölümümüzde bu yılki konuk öğretim üyeleri Metin And, İlhan Başgöz, Victoria Holbrook ve Sevda Şener... İlhan ve Metin Hocalardan Kanat'ın önceki sayılarında söz etmiştik. Bu sayımızda Sevda Şener ile Victoria R. Holbrook'u tanıtıyoruz.

Bu sayının sürprizi, "yaşayan en büyük Osmanlı tarihçisi" Halil İnalcık'ın 4. sayfamızda şiir ülkesine kanat açması.

Edebiyatımız için önemli bulduğumuz iki yeni kitabı (Walter G. Andrews: Şiirin Sesi, Toplumun Şarkısı ile Jale Parla: Don Kişot'tan Bugüne Roman), internetteki Türk edebiyatı sitelerini, değişik tatlar ve kanatlar taşıyan dergilerden Dergâh tanıtıyoruz.

1999-2000 ders yılında en anlamlı etkinliklerimizden biri "Genç Eleştirmenler Sempozyumu" idi. Bu iki günlük sempozyumda yüksek lisans öğrencilerimiz, eleştiri ve roman konularında bildiriler sundular. Sempozyum basında önemli yankılar yaptı; Türkiye'nin saygın edebiyat dergilerinden Edebiyat ve Eleştiri, bildirilerden 15’ini 135 sayfalık özel bir bölüm olarak yayımladı. Sempozyuma ilişkin haberi de Kanat'ta bulacaksınız.

Kanat’ın çıkmasında ve Merkezin her türlü etkinliğinde Demet Güzelsoy Chafra, Funda Neslioğlu ve Dide Somel titiz ve yoğun çalışmalar yapmaktadırlar. Kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kanat'ın yazılarının büyük çoğunluğunu hazırlayan öğrencilerimize de özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz.

Sizlere Bilkent'ten haberler ulaştırıyoruz. Sizin de iletmek istediğiniz düşünceler, eleştiriler, yorumlar, öneriler, haberler varsa e-postayla, faksla, telefonla, mektupla, güvercin postasıyla bildirmenizi rica ederiz.

Talât Sait Halman

Türk Edebiyatı Merkezi ve

Türk Edebiyatı Bölümü Başkanı