HİLMİ YAVUZ’LA EDEBİYAT
Sayı 3: Bahar 2000 
Ünlü yazar, şair, felsefeci Hilmi Yavuz, 1999-2000 bahar döneminde Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencilerine "Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı" dersini verdi. Hilmi Yavuz ders boyunca Cumhuriyet dönemi şiiri üzerine yoğunlaşarak, Behçet Necatigil, Asaf Hâlet Çelebi, Ahmet Haşim ve Yahya Kemal'in şiirleri ve poetikaları üzerinde durdu. Şiirlerin farklı okuma yöntemleriyle yeniden kurulabileceğini örneklerle anlattı. Şiirleri incelerken çeşitli kuramsal kaynaklardan da yararlandı.
Hilmi Yavuz, Bilkent'ten memnun kaldığını söyledi: "Kendilerini yıllardan beri tanıdığım, genç ve donanımlı öğretim üyesi arkadaşlarım Mehmet Kalpaklı, Süha Oğuzertem, Orhan Tekelioğlu ve aziz dostum Talât Halman'la yeniden bir araya gelmekten mutluluk duydum. İkinci neden, öğrencilerin beni şaşırtan düzeyleri oldu. Yüksek lisans öğrencisi genç insanların entelektüel ilgilerinin genişliği, zihinsel canlılıkları ve sevecen tavırları bu dersi zevkle anlatmama sebep oldu. Gerçekten olması gerektiğine inandığım öğrencileri gördüm karşımda. Üçüncü neden, Bilkent kampüsü ve üniversitenin muazzam kitaplığı idi. Kütüphane âdeta bir kitapseverler cenneti".
Boyut Yayıncılık 1999'da Hilmi Yavuz'un İnsanlar, Mekânlar, Yolculuklar ve İslam ve Sivil Toplum Üzerine Yazılar başlıklı kitaplarını yayımladı. Est & Non Yayınevi ise Şiir Henüz başlıklı kitapta 1970'li yıllardan beri kendisiyle yapılan söyleşileri derledi. Hilmi Yavuz, Yapı Kredi Yayıncılık'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. yılı dolayısıyla düzenlediği "Osmanlı Dünyasında Şiir" başlıklı uluslararası sempozyuma da katılarak "Heidegger ve Tanpınar" başlıklı bildirisini sundu. Bu bildiri, yeni çıkmaya başlayan Est et Non dergisinde yayımlandı.
Hilmi Yavuz'un 2001 yılı projelerini sorduğumuzda, Geçmiş Yaz Defterleri'nin devamı sayılabilecek olan ve Defterler dizisinde yayımlanma olasılığı bulunan "Bulanık Defterler" adlı çalışmasına devam ettiğini belirtti. Yavuz; ayrıca "Batı Şiirleri" üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
Bu bilgileri bizimle paylaştığı için hocamıza teşekkür ediyor, kendisini en yakın zamanda tekrar aramızda görmeyi diliyoruz.

Hülya Bulut

Türk Edebiyatı Bölümü

Yüksek Lisans Öğrencisi