TÜRK EDEBİYATI MERKEZİ BAŞKANI’NDAN
Sayı 3: Bahar 2000
 
Bilkent Üniversitesi'nin Türk Edebiyatı Merkezi ile ikiz kardeşi Türk Edebiyatı Bölümü, yine sevinçle kanat çırpıyor.

Şimdi, elinizde "Üçüncü Kanat" var: Merkezimizin hazırladığı haber bülteninin üçüncü sayısı.

Kanat, Bilkent'e canlılık ve heyecanlar getiren Ankaralı edebiyatseverleri sevindiren, yankıları ve etkileri hem Türkiye'ye hem de yurt dışına yayılan etkinliklerimizin haberleriyle dolu.

İkinci Kanat'tan bu yana, göz doldurucu, kulak okşayıcı, gönül coşturucu edebiyat olaylarımız vardı. Hepsinden söz ediyoruz elinizdeki sayıda. Birçoğunun resimleri de yer alıyor burada.

2000 baharında Merkezimiz "Dağlarca Şiir" başlığını taşıyan bir Fazıl Hüsnü Dağlarca Sempozyumu sundu.

Yaşayan bir şair için, bir Türk üniversitesinde düzenlenen ilk bilimsel sempozyumdu bu. Bütün bir gün boyunca, ülkemizin önde gelen edebiyat bilginleri ve eleştirmenleri, Dağlarca'nın şiir sanatını değerlendiren bildiriler sundular. Büyük şair de, Sempozyumu baştan sona izledi. O akşam, bir şiir programımız vardı: Dağlarca, yaşamı ve sanatı konusunda büyüleyici bir konuşma yaptı, henüz tamamlamadığı uzun bir şiirini okudu, sorulara çok ilginç yanıtlar verdi. Şiirlerinden seçmeler de değişik kişiler tarafından okundu.

Bu yıl UNESCO bir "Dünya Şiir Günü" ilân etmişti. Her yıl 21 Mart, "Dünya Şiir Günü" olarak kutlanacak. İlkini Ankara'da düzenlemek onuru, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi'nin oldu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile birlikte düzenlediğimiz bu uluslararası şiir gecesinde yirmi yedi sesten on altı dilde düzinelerle şiir dinledik.

Bu etkinliklerin haberlerini bültenimizin değişik sayfalarında bulacaksınız. Çoğunu Milliyet, Cumhuriyet, Hürriyet, Radikal gibi gazetelerle bazı radyolar ve TRT, NTV, Flash TV gibi televizyonlar duyurdular, gösterdiler.

Biz Bilkentli'leri sevindiren iki uzun yazı, 24 Mayıs'ta Hürriyet'te Şefik Kahramankaptan ile 27 Mayıs'ta Nazlı Karamustafaoğlu'nun imzalarıyla çıktı

Türk Edebiyatı Bölümü'nün büyük övüncü, on üç yüksek lisans öğrencimizin Master derecesine doğru ikinci yıllarını, on sekiz öğrencimizin de hazırlık yılını tamamlamış olmasıdır. Öğrencilerimizin hepsi, Bölümümüzün "Türk Romanı" ile "Eleştiri" dersleri için hazırladıkları bildirileri, Bilkent'e ve Bilkent dışındaki edebiyatseverlere açık "Genç Eleştirmenler Sempozyumu"nda sundular. 24 Mayıs tarihli Hürriyet bu etkinliğe geniş yer verdi. Öğrencilerimizin birçoğu, önde gelen edebiyat dergilerinde, inceleme ve eleştiriler, şiirler ve öyküler yayımlıyorlar.

1999 Temmuz'undan beri Merkezimizin Koordinatörlüğünü ve Kanat'ın editörlüğünü yapan Arife İnci Ceyhan, Mayıs 2000'de bu görevlerden istifa ederek ayrıldı. Kendisine bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyoruz.

Kanat'ın editörlüğünü artık Dr. Süha Oğuzertem yapıyor; Dr. Mehmet Kalpaklı, Dr. Orhan Tekelioğlu, Funda Neslioğlu ile ben kendisine yardımcı oluyoruz.

Kanat izleyin, okuyun, yakınlarınıza ve meslektaşlarınıza önerin. Bu, sizin bülteniniz; sizin derginizdir. Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle.

Talât S. Halman

Türk Edebiyatı Merkezi ve

Türk Edebiyatı Bölümü Başkanı