KOSOVA TÜRK YAZINININ İKİ TEMSİLCİSİ BİLKENT'TE
Sayı 1: Eylül 1999 
Kosova'da yaşanan savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden Hasan Mercan ve Osman Baymak, Başbakan Bülent Ecevit'in desteğiyle başbakanlık özel konuğu olarak Ankara'ya davet edildi. Mercan ve Baymak, Bilkent Üniversitesi Rektöıü Prof. Ali Doğramacı ile Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi Başkanı Prof. Talât Sait Halman tarafından, birikimlerinden yararlanılmak üzere, Konuk Edebiyat Araştırmacısı olarak Türk Edebiyatı Merkezi'nde görevlendirildi.

Hasan Mercan

Hasan Mercan 1944'te Prizren'de doğdu. Öğretmen okulunda öğrenci iken Birlik gazetesinde çalışmaya başladı. Stajını Türkiye'de Cumhuriyet gazetesinde yaptı. Daha sonra, ülkesindeki çeşitli gazetecilik kurslarına katıldı ve kırk yıl boyunca gazeteci ve televizyon yapımcısı olarak çalıştı.

Bu çalışmalarının yanı sıra elli altı özgün yapıtı, sahneye koyduğu yirmi oyunu,Türkçe'ye kazandırdığı otuz çevirisi ve kendisi hakkında yazılmış bir kitap bulunan Hasan Mercan, Yugoslavya Türk yazınının ikinci kuşağının önemli bir temsilcisi sayılıyor. Yazar, şair, dramaturg, çevirmen Mercan, Dünya Yazarlar Örgütü'ne kabul edildi ve Türkiye'de Ömer Faruk Toprak Başarı Ödülü'nü kazandı.

Yaşar Kemal'in övgü dolu bir önsöz yazdığı Namus Köprüsü adlı romanı Türkiye'de yayımlandı. Mercan'ın yapıtları on sekiz dile çevrildi. Şimdiye dek yaptığı çalışmalarla on yedi yazın ve on gazetecilik ödülü kazanan Hasan Mercan, ülkesinin Bor kentinde düzenlenen Balkan Yazarları Karşılaşması'nda Balkanlarda Yaşayan En İyi Türk Edebiyatçısı seçildi. Haftalık Tan gazetesinde köşe yazıları yazmış, Priştine televizyonunda kültür yorumculuğu yapmış olan Mercan, Tomurcuk, Kuş ve Sevinç adlı çocuk dergilerini ve Çığ adlı edebiyat dergisini yönetti. Son haberlere göre, Mercan'ın Priştine'deki evinin yağmalandığı, basıma hazırladığı çalışmalar ve otuz sekiz yıldır tuttuğu günlüklerin yok edildiği bildirilmektedir.

Osman Baymak

Türk Edebiyatı Merkezi'nde Konuk Edebiyat Araştırmacısı olarak bulunan Osman Baymak, 1954 yılında Prizren'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada, yüksek öğrenimini ise Priştine İktisat Fakültesi'nde tamamlayan Baymak, Printeks Tekstil Endüstrisi'nde planlamacı olarak çalıştı.

Yugoslavya'da Türkçe olarak yayımlanan Birlik ve Tan gazetelerinde muhabirlik yaptı. Balkan Aydınları ve Yazarları (BAY) tarafından desteklenen İnci adlı çocuk dergisini ve Genç Bay adlı gençlik dergilerini çıkardı. Osman Baymak, Yugoslavya Türk Yazarlar Derneği'nin kurucu üyesi olup, TİKA tarafından desteklenen Uluslararası Balkan Türk Kültür Sanat Şöleni ve Hizmet Ödülleri'ni dört yıldır düzenlemektedir.

Baymak, 1998 yılında Türksav tarafından verilen Hizmet Ödülü'ne de lâyık görüldü. Şiir, öykü ve deneme yazarı olan Osman Baymak'ın çalışmaları on üç kitapta toplandı,  bu çalışmalar yedi ayrı dilde yayımlandı.

Kosova Türk kültürü ve yazınının varlığına ve gelişimine büyük katkıları olan Hasan Mercan ile Osman Baymak'ın Bilkent Üniversitesi'nde bulunmasından kıvanç duyuyoruz.

Kaya Akyıldız
Türk Edebiyatı Bölümü
Yüksek Lisans Öğrencisi