METİN AND BİZLERLE
Sayı 1: Eylül 1999
Türk ve İslam kültürünü bilimin ışığıyla aydınlatan Prof. Dr. Metin And, 1999-2000 öğretim yılının güz döneminde, Türk Tiyatro Edebiyatı konulu dersi vermek üzere bölümümüze konuk oldu.

Karagöz, kukla, ortaoyunu, halk dansları, klasik bale, opera, minyatür, resim sanatı ve tiyatro gibi konuları kapsayan geniş bir alanda incelemeler yapan And, 1998-99 öğretim yılında Türk Edebiyatına Giriş dersine de katılarak Türk tiyatrosu alanındaki birikimlerini bölümümüz yüksek lisans öğrencileriyle paylaşmıştı. Metin And'ın bir ömre sığdırmayı başardığı engin çalışmalarından daha çok yararlanabilmemiz için konuk profesör olarak Bilkent Üniversitesi'ne gelişini sevinçle karşılıyoruz.

Bir Ömür Bilim, Bir Ömür Tiyatro

Metin And 1927 yılında İstanbul'da doğdu. 1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden doktora derecesi alan And, 1974'te doçent ve 1980'de profesör oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Basın Yayın Yüksek Okulu, Devlet Konservatuarı, Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin Güzel Sanatlar fakültelerinde görev aldı. Yurt dışında çeşitli üniversitelerde konuk profesör olarak  bulundu.

Akademik faaliyetlerinin yanı sıra konferans vermek amacıyla uzun süreli gezilere çıkan And, 1984'te emekli olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde konuk profesör olarak kültür tarihi dersleri verdi. Bu görevlerinin dışında, dergi ve yayınevi editörlüğü, Devlet Tiyatrosu Edebi Heyet Üyeliği ve Ulus gazetesi sahne sanatları eleştirmenliği  gibi etkinliklerde bulundu.

On dört ödülün sahibi olan Prof. And'ın ödülleri arasında Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü (1970), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1985), Fransız Hükümeti'nin Officier de 1'ordre des Arts et des Lettres Nişanı (1985),  İtalyan Cumhurbaşkanı'nın Şövalyelik Nişanı (1990) ve Türkiye Bilimler Akademisi Ödülü (1998) yer almaktadır. 

Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi olan And'ın çeşitli dillerde yayımlanmış  binin  üzerinde makale, inceleme ve eleştirisinin yanı sıra kırk sekiz kitabı bulunmaktadır.

Özge Soylu
Türk Edebiyatı Bölümü
Yüksek Lisans Öğrencisi